Licznik odwiedzin


Ilość odwiedzin:168560

JoomlaStats Activation


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to 193.0.6.135:43 (Connection timed out) in /httpdocs/components/com_joomlastats/count.classes.php on line 1078

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to 200.3.14.10:43 (Connection timed out) in /httpdocs/components/com_joomlastats/count.classes.php on line 1078

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to 196.216.2.20:43 (Connection timed out) in /httpdocs/components/com_joomlastats/count.classes.php on line 1078


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

technik żywienia i usług gastronomicznych PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 11 April 2010 10:30
TECHNIKUM ŻYWIENIA i USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych

    Wymagania psychofizyczne dla zawodu technik żywienia:
  • dobry stan zdrowia;
  • zdolności manualne;
  • zainteresowania przyrodnicze i ekonomiczne;
  • łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi;
  • wysoka kultura osobista i poczucie estetyki;
  • poczucie odpowiedzialności;
  • zdolności organizacyjne.
    Technik żywienia jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z prowadzeniem gospodarstwa domowego i obiektów zbiorowego zakwaterowania lub wyżywienia, w tym zwłaszcza ze sporządzaniem potraw i napojów:
  1. organizowania i nadzorowania procesów pracy i produkcji w działalności związanej z żywieniem i w gospodarstwie domowym;
  2. dobierania maszyn i narzędzi oraz surowców do określonej produkcji;
  3. prowadzenia uproszczonej rachunkowości i obliczania opłacalności produkcji oraz stosowania zasad marketingu.

    Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę w obiektach zbiorowego wyżywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, organizacjach ochrony konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwach domowych. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.

    Zakres umiejętności i treści kształcenia, wynikający z opisu kwalifikacji absolwenta, zawierają cztery bloki programowe:
  • żywieniowy;
  • organizacyjno-techniczny;
  • higieniczny;
  • ekonomiczny.
Last Updated on Wednesday, 14 March 2012 11:05